Jura, politik og it i en skøn forening

Compliance er for Jussi Johansen ikke klassisk jura, men en kombination af jura, politik og IT. Samtidig er han med til at opbygge det nyoprettede kontor for compliance. Jussi ser begge dele som givende og spændende professionelle udfordringer.

Jussi blev færdiguddannet som jurist fra Københavns Universitet i 2012. Siden september 2021 har han været ansat i Vurderingsstyrelsens kontor Juridisk compliance, der er placeret i Lyngby hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST).

Med fra starten

Kontoret Juridisk compliance er et nyetableret kontor i den nye Vurderingsstyrelse. Jussi har været med helt fra start af, og er med i hele etableringen:

- Vi er indtil videre et lille team på fire personer, som arbejder tæt sammen med IT-udviklingsmiljøet i Lyngby. Efter planen skal antallet af kollegaer hos os øges i den kommende tid.

Den generelle opgave for kontoret er at understøtte Vurderingsstyrelsens IT- og udviklingsprojekter med juridisk rådgivning. Med en baggrund i GDPR, IT og ledelsesbetjening så er det for Jussi ”en spændende professionel udfordring” at være med til at opbygge en stabsfunktion.

Samspillet mellem politik, IT og forretning

Jussi og hans kollegaer har et tæt samarbejde med UFST, der udvikler det nye vurderingssystem i projektorganisationen, der går under navnet Implementeringscenter for Ejendomsvurdering (ICE). Kontorets hovedopgaver er at foretage reviews af kravstillelsen i det nye ejendomsvurderingssystem og få det komplicerede regelstof omsat til krav, der så kan IT-understøttes:

- Som jurist er det min opgave at oversætte de juridiske forretningskrav i Vurderingsstyrelsen, så det bliver operationelt for de IT-professionelle i udviklingsarbejdet. Det skal gøres på en måde, der ikke går på kompromis med den juridiske kvalitet. Med andre ord er det et arbejde, der kræver både forståelse for IT, jura og den politiske virkelighed, vi som styrelse er en del af.

De største udfordringer er også de sjoveste

For Jussi at se, er Compliance ikke en klassisk juridisk sagsbehandlingsdisciplin. Som embedsmand skal man samtidig formå at forene de nogle gange modsatrettede behov fra forretning og udviklingsorganisation på en måde, der også taler ind i det politiske system, som træffer de endelige beslutninger. 

- Det er en kæmpe udfordring at få det hele til at gå op i en højere enhed, men det er også den del af arbejdet, som er allersjovest.

Arbejdsmiljøet er præget af en høj faglighed, fokus på udvikling og til tider en fornemmelse af at have rigtig travlt. Den høje faglighed kommer særligt til udtryk, når der samarbejdes på tværs med ICE, hvor man kommer helt tæt på både udviklere, arkitekter og projektledere i alle stadier af processen. 

Jussi