Boligejerne får digitale ejendomsvurderinger

Med det nye system får man en besked med digital post, der linker til Vurderingsportalen. Kom med bag login på portalen, og læs om de 3 vigtigste beskeder i den nye digitale brugerrejse.

Vuederungsportal PM Apsis

Kom med bag login på Vurderingsportalen

Når boligejerne får en ny ejendomsvurdering, slipper de for at læse et langt dokument fra ende til anden. I stedet får de et link til Vurderingsportalen, hvor de kan klikke sig rundt i et digitalt univers med fx kortvisning og videoer.

Video: Se, hvordan Vurderingsportalen ser ud, når man er logget ind

 

1. besked: Deklaration med oplysninger om ejendommen

Som noget nyt får man først de oplysninger, som vurderingen bygger på. Det er det, der hedder deklarationen. Den indeholder fx data om tinglyste ejendomshandler i området, geodata, plandata og oplysninger fra  Bygnings- og Boligregistret (BBR).

Man får besked med digital post, når oplysningerne er klar på Vurderingsportalen. Når man er logget ind, kan man tjekke oplysningerne. Hvis man er uenig eller mener, der mangler relevante oplysninger, kan man give besked ved at sende en indsigelse

Læs mere om muligheden for at sende en indsigelse


2. besked: Vurdering med ejendomsværdi, grundværdi og beregninger

Når vurderingen er klar på Vurderingsportalen, får man igen besked med digital post. Når man logger ind, kan man med det samme se sin ejendomsværdi og grundværdi. Men man kan også se nærmere på, hvordan vi er kommet frem til værdierne. Scroller man ned igennem vurderingen, kan man trin for trin følge med i de beregninger, der ligger til grund for vurderingen.

Hvis man er uenig, har man mulighed for at klage. Man får igen besked med digital post, når klagemuligheden åbner.

Læs, hvordan vi fastsætter den offentlige ejendomsværdi trin for trin


3. besked: Penge tilbage, hvis tidligere vurderinger har været for høje

Boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i nogle af eller alle årene 2011 til 2020, kan få penge tilbage. Det kalder vi tilbagebetalingsordningen. Man får en besked i sin digitale postkasse, hvor man kan se, om man kan få en kompensation.

Boligejere, der har betalt skat af for lave vurderinger, får ikke en ekstraregning.

Hvorfor kan man få penge tilbage?

I 2013 blev det gamle ejendomsvurderingssystem suspenderet af den daværende regering, fordi vurderingerne ikke var tilstrækkeligt retvisende. Derfor har vurderingerne indtil 2020 været en videreførelse af 2011-vurderingen. Derfor ser man nu på, om boligejerne skal have penge tilbage på baggrund af de nye vurderinger.

Læs mere om tilbagebetalingsordningen