Generelt om data

De nye vurderinger vil være baseret på en række nye og forbedrede data. Vurderingsstyrelsen bruger blandt andet oplysninger om ejendommen fra Bygnings- og Boligregistret (BBR), tinglyste ejendomshandler, geodata og plandata.

Når Vurderingsstyrelsen vurderer en ejendom, tager man udgangspunkt i tinglyste ejendomshandler i området – såkaldte referenceejendomme.

Vurderingsstyrelsen beregner områdets kvadratmeterpris ved hjælp af 15 referenceejendommes fremskrevne salgspriser. Disse oplysninger indgår i at vurdere værdien af den aktuelle bolig.

Vurderingsstyrelsen bruger også geodata, der fx kan måle ejendommens afstand til nærmeste motorvej og kyst, men også udsigt og beliggenhed. Det betyder, at der fremover i højere grad bliver taget højde for lokale forhold, som kan påvirke ejendommens værdi.

Alle disse data kan boligejerne tjekke, inden de får den endelige vurdering. Før vurderingen kommer, modtager boligejeren nemlig en deklaration med data om ejendommen.

Den 1. april 2022 blev Bygnings- og Boligregistret (BBR) inkluderet i Vurderingsstyrelsen, hvilket giver endnu bedre mulighed for at følge vigtig data, der vedrører vurderinger, på tæt hold.

Nye tiltag i forhold til data og det tidligere vurderingssystem

 

  • Systemet bygger på et nyt og mere detaljeret datagrundlag.
  • Som noget nyt kan boligejerne selv tjekke data for den enkelte bolig, så boligejeren har mulighed for at gøre indsigelse og give supplerende oplysninger, inden vurderingen foretages.